Blog om agile metoder, udvikling og ledelse


backlog, agile

Hvis det er vigtigt, så dukker det nok op igen

Morten Ulrik Sørensen | 20.06.2020

Når jeg opfordrer til et minimalistisk overblik over igangværende og kommende opgaver, så er der tit nogle, der er bange for, at vi skal glemme noget vigtigt, hvis vi ikke holder styr på det. Men hvis det er vigtigt nok, så glemmer vi det jo ikke, vel?

Jeg holder meget af meget simpel projektstyring. Post-its på væggen, kartotekskort, en enkelt huskeliste. Hvis det skal være remote: et simpelt trello-board eller et delt google-regneark. Noget man kan overskue, noget man kan have i hovedet på én gang, noget, der hjælper til at holde fokus på hvad vi er i gang med lige nu og her. (Det er så ikke altid at det ender helt så simpelt, og det skal det sikkert heller ikke. Jeg trækker altid i retning mod det simple, og andre typisk en anden vej, og så ender vi et sted, vi alle har det forholdsvist godt med. Og tilpasser igen senere.)

Som regel er der god lydhørhed for det fornuftige i — fra dag til dag — at fokusere på det, vi er i gang med.

Det er straks lidt sværere at overbevise alle om, at alt det andet, som vi ikke kan tage fat på lige nu, ikke også fortjener at blive skrevet ned, organiseret, og holdt styr på:

  • gode ideer, som vi gerne vil lave senere
  • ting vi skal være opmærksomme på, men først vil gøre noget ved senere
  • små forbedringsforslag, som vi gerne vil lave, når tiden engang rækker
  • fejl, vi skubber foran os

For at tage det sidste først: Fejlene kunne jo bare rettes med det samme, så vi slipper for at tracke dem. Nu er fint. Hvis det ikke lige er praktisk muligt for jer, så jo: hold da styr på de fejl i et eller andet værktøj (og få dem så rettet).

Men hvad med resten? Det er jo gode tanker, vi har bare ikke tid til dem lige nu. Er det ikke dumt at risikere at glemme dem?

Nej, vil jeg så påstå: Hvis de er vigtige, så husker vi dem jo, eller også dukker de op igen. Hvis "den gode idé" ikke dukker op igen, så var den nok ikke så fantastisk.

Som Piet Hein gav så fint udtryk for i grukket "Kunsten af få en idé", så er problemet ikke at få ideer, problemet er at genkende de gode.

Jeg synes faktisk, det er et godt filter til at genkende de vigtigste ideer: at de trænger sig så meget på, at de ikke bliver glemt, eller at de som minimum dukker op igen.

Og jeg kan ikke komme i tanke om én eneste ting, som var virkeligt vigtig, som vi glemte, og som vi aldrig kom i tanke om igen... kan du?