Blog om agile metoder, udvikling og ledelse


vaner

Nye vaner — bedre vaner

Morten Ulrik Sørensen | 26.03.2020

Når nu Danmark i stor stil arbejder hjemmefra er vi mange, der ikke følger de vante rutiner. Benyt lejligheden til at få nogle nye — gode — vaner.

Jeg ved ikke med dig, men jeg har fået rykket godt og grundigt rundt på mine rutiner her i disse Corona-virus-tider, hvor både jeg selv og familien arbejder hjemme i stedet for at styrte ud af døren hver morgen.

Og når morgenen ikke længere skal munde ud i 4 x afgang på bestemte tider, så kan morgenrutinen laves lidt om. Det er dejligt at kunne sove lidt længere, men det er også en chance for at prøve nogle ting af i morgenrutinen som man måske ikke får sig taget sammen til ellers.

Her er et par punkter, der foreløbig er kommet ind i min morgenrutine:

  1. Drikke et glas vand.
  2. Motionere lidt hver morgen. Nogle dage kører jeg en "7 minute workout", andre dage løber jeg en tur.
  3. Klappe mig selv på skulderen for at motionere — det har jeg aldrig haft en solid rutine med før.

Midt på dagen: 4. Komme ud. Hele dagen i kælderen er ikke godt... 5. Snakke lidt med mine børn. Hele dagen i kælderen er ikke godt...

Aften: 6. Lægge telefonen væk på et rimeligt tidspunkt, skifter til bøger eller går tidligt i seng.

Det er måske småting for dig, men det er stort for mig.

Omvendt: det lyder måske totalt overdrevet at lave så meget om på en gang, men det har faktisk indtil videre været let (jeg startede slet ikke så ambitiøst).

Når rutinerne skal lægges om, så læg dem bedre

Det ville have været nemt bare at sove lidt længere hver morgen, og falde tilbage i nogle halvt ferie-agtige rutiner — det er jo kun midlertidigt.

Nu var jeg tilfældigvis i forvejen i gang med at prøve at pynte på mine hverdagsrutiner, så jeg så mit snit til at i stedet være lidt mere ambitiøs med de vaner — at lægge kimen til nogle sunde og gode vaner, og prøve at holde fast i dem et stykke tid.

There is an app for that...

Som sagt var jeg lidt i gang før Danmark blev sendt hjem. Rutiner er rutiner, og du er sikkert sej nok til at lægge dig gode vaner til uden digitale hjælpemidler, men jeg vil alligel lige dele de to (betalings-)apps, der har gjort en forskel for mig de sidste 46 dage:

  • Fabulous er en app, der netop fokuserer på at hjælpe os i gang med at få bedre vaner. Den starter forsigtigt og foreslår at man drikker et glas vand hver morgen, og når man har gjort det 3 dage i træk foreslår den en vane til. De ovenstående 6 punkter er bare et udvalg af dem, Fabulous har lokket mig ud i. Den indeholder også fx små work-out- og meditationsvejledninger, så man får inspiration til at prøve lidt forskelligt. Det har virket godt for mig — your mileage may vary.
  • Efter en uges tid med Fabulous blev jeg nysgerrig efter at holde styr på hvor mange dage i træk, jeg nu havde gjort dit eller dat. Jeg kiggede lidt på apps, der kan hjælpe med at holde styr på "streaks", og endte med Strides, som fungerer godt for mig. Jeg har motioneret (i det mindste lidt) 34 dage i træk nu, og det er sært motiverende for mig at kunne holde øje med.

Men det er jo ikke apps og værktøjer, men dig, der skal tage en bevidst beslutning om at nye vaner skal være gode vaner.

Hvad med dig?

Lægger du alligevel dine rutiner om for tiden? Kan du så benytte chancen til at lave dem bare lidt bedre for dig selv, for en tid eller på den lange bane?